En tidligere kjent korrupsjonsskandale mellom Thailands nasjonale flyselskap og britiske Rolls-Royce er igjen tilbake i medias søkelys etter at det thailandske antikorrupsjon byrået konkluderer med at deres anskaffelsesavtale for tre tiår siden var "ulovlig".
National Anti-Corruption Commission (NACC) mener at to toppledere i Thai Airways International (THAI) mellom mellom 1991 og 2005, brøt en lov fra 1959 mot korrupsjon i statlige organisasjoner og byråer da det nasjonale flyselskapet inngikk en avtale for kjøp Rolls-Royce-motorer til over 14 milliarder baht.
NACC vedtok 18. juli å tiltale tidligere finansminister Thanong Bidaya, som hadde tilsyn med avtalen som styreleder i THAI, og Kaweepan Ruengpaka, som på den tiden var flyselskapets finansdirektør.
De er blant 11 tidligere høytstående tjenestemenn i flyselskapet som etterforskes i forbindelse med korrupsjonsskandalen. Det er kun Thanong og Kaweepan som står overfor rettslige skritt, mens de andre har vært gjenstand for disiplinærtiltak eller sett at anklagene er frafalt. En av de siktede har gått bort.
NACC fant at Thanong og Kaweepan hadde brutt lovens bestemmelser om korrupsjon i anskaffelsesprosjekter og om pliktforsømmelse. Foreldelsesfristen for påstått pliktforsømmelse er utløpt.
Korrupsjonsforbrytelsen alene har en strafferamme fra fem til 20 års fengsel, og/eller en bot på 2.000-40.000 baht.
Rolls-Royce tilståelse
I januar 2017 innrømmet Rolls-Royce overfor britiske myndigheter at de hadde bestukket thailandske myndigheter mellom 1991 og 2005 som en del av tre separate avtaler om kjøp av flymotorer for THAI.
I sine uttalelser gitt til British Serious Fraud Office (SFO) innrømmet Rolls-Royce å ha betalt bestikkelser til enkeltpersoner for å hjelpe den med å sikre en avtale med den thailandske regjeringen om å kjøpe Rolls-Royce Trent 800-motorer til seks Boeing 777-200 maskiner og Trent 500-motorer til syv Airbus A340-maskiner.
Bestikkelsen innebar betalinger på til sammen 36,3 millioner dollar (omtrent 1,25 milliarder baht) til "regionale mellommenn", ifølge britiske rettsdokumenter. En del av tilbakebetalingene ble utbetalt til "agenter fra staten Thailand og ansatte i Thai Airways".
Bestikkelsene ble betalt for å sikre THAIs kjøp av tre partier Rolls-Royce turbofanmotorer.
Avtalen for det første partiet ble betalt 663 millioner baht mellom 1991 og 1992, fulgt av 336 millioner baht for det andre partiet fra 1992 til 1997, og 254 millioner baht for det tredje partiet mellom 2004 og 2005.
Imidlertid ble det kun tatt i betraktning det siste partiet med betalinger, da den 20-årige foreldelsesfristen var utløpt for bestikkelsen som fant sted under de to første avtalene.
Thai undersøkelser
Rolls-Royces tilståelse til britiske myndigheter førte til en etterforskning av det thailandske nasjonale flyselskapet.
«THAIs president Charamporn Jotikasthira sa at det gjøres fremskritt i Rolls-Royce-korrupsjonsaken for salg og kjøp av flymotorer til THAI i løpet av 1991-2005. Selskapet samler for tiden informasjon fra ulike kilder for å undersøke saken grundig, sa den nasjonale transportøren i en uttalelse i januar 2017.
Kort tid etter at Rolls-Royce tilsto korrupsjon i 2017, beordret statsminister Prayut Chan-o-cha alle korrupsjonsrelaterte byråer inkludert NACC, Riksrevisjonen og den offentlige sektors antikorrupsjonskommisjon om å starte etterforskning av thailandsk siden av skandalen.
Får skylden for situasjonen
I august 2020 konkluderte en etterforskning fra transportdepartementet med at korrupsjon og lederens feilstyring av selskapet førte til at flyselskapet måtte søke konkursbeskyttelse.
Deretter beskyldte visetransportminister Thaworn Senneam Rolls-Royce-skandalen som en årsak til den nasjonale transportørens økonomiske nedtur.
THAI har vært under rettsovervåket restrukturering siden søknaden om konkursbeskyttelse i september 2020.
Pundits sier at flyselskapet aldri kom seg økonomisk etter de enorme utgiftene selskapet ble påført. De utpeker korrupsjonsskandalen som starten for to tiår med dårlig ytelse og lammende tap.