top of page

Thailands statsminister avsatt av landets grunnlovsdomstol

Thailands grunnlovsdomstol har bestemt at statsminister Srettha Thavisin skal avsettes fordi han brøt regjeringens etiske regler og dermed også grunnloven.

Srettha Thavisin Thailand

Dommerne leste onsdag opp avgjørelsen i saken. De konkluderer med at Srettha har brutt grunnloven og gjort seg skyldig i grove brudd på regjeringens etiske retningslinjer. Selv avviser han at han har gjort noe galt. Kjennelsen ble avgjort med 5 mot 4 stemmer mot Srettha.


Avgjørelsen innebærer at nasjonalforsamlingen må tre sammen for å utnevne en ny statsminister. Det skaper ny politisk usikkerhet i et land som de siste 20 årene har vært preget av militærkupp og stor politisk splittelse, der den ene regjeringen etter den andre har falt.


At Srettha avsettes, innebærer at nasjonalforsamlingen nå må tre sammen for å utnevne en ny statsminister, noe som etter planen allerede skal skje fredag.


Nasjonalforsamlingen kan velge ny statsminister fra en liste med kandidater som ble nominert til vervet av de store politiske partiene i fjor. Pheu Thai, som Srettha tilhører, har to kvalifiserte kandidater, inkludert Paetongtarn Shinawatra, datteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.


En annen mulighet vil være Anutin Charnvirakul, leder for partiet Bumjaithai, som for tiden er visestatsminister og innenriksminister, melder AP.


To tidligere militæroffiserer er også med i lederkampen: Prayut Chan-o-cha, som var statsminister i ni år etter å ha arrangert et kupp i 2014, og Prawit Wongsuwan, som var en av Prayuths visestatsministre.



Det er en gruppe senatorer som har krevd at Srettha må gå av fordi han utnevnte den straffedømte advokaten Phichit Chuenban til minister. Advokaten ble i 2008 dømt til en kort fengselsstraff for å ha vist forakt for retten i forbindelse med at han har tiltalt for korrupsjon. Korrupsjonsanklagene ble aldri bevist. Som følge av saken mot statsministeren trakk Phichit seg som minister i mai.


Phichit har jobbet som advokat for tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nylig ble løslatt fra fengsel etter å ha returnert til Thailand etter 15 år i eksil. Srettha ble utnevnt til statsminister samme dag som Thaksin kom hjem fra eksil i 2023.


De siste årene er en rekke partier oppløst av domstolen.


Nylig oppløste grunnlovsdomstolen også fjorårets valgvinner, progressive Phak Kao Klai (Move Forward). Denne avgjørelsen har fått kritikk fra mange hold, inkludert Norge.


Det forbudte partiet har siden gjenoppstått med nytt navn og ny ledelse og sikter nå mot en ny valgseier i 2027.



Kilde: Reuters
Annonsere Thaifeber

Comments


bottom of page