top of page

Hva er en VPN tjeneste? 

VPN er en tjeneste du kan bruke for å verne om personlige opplysninger, og øke anonymiteten din på internett. 

VPN er helt lovlig å bruke. Det som ikke er lovlig er å bruke VPN for å utføre kriminelle handlinger.

VPN-Scheme.jpg

VPN

For mange som oppholder seg utenlands kan en god VPN-tjeneste være svært nyttig. Mange regimer sensurerer ulike media og i tillegg sørger VPN for krypterte forbindelser slik at din nettverkstrafikk ikke kan oppfanges av noen med onde hensikter. En får stadig vekk henvendelser fra våre medlemmer her inne , at de ikke har tilgang til samme nyheter fra land i Asia som vi ser her hjemme. Dette er fordi nettsider blokkeres i mange land.

Hva er egentlig VPN?

På norsk kan en oversette det med Virtuelt Privat Nettverk og hensikten med å benytte VPN er at aktører mellom bruker og nettsider ikke skal kunne fange opp trafikken din. En oppkobling med VPN sørger for en “tunnel” eller “punkt-til-punkt”-forbindelse fra bruker mot det nettstedet man besøker.

Hva er fordelene med VPN?

En forbindelse med VPN er kryptert slik at ingen kan se hva slags trafikk du har og hvor du er koblet opp. Dette gjør at du kan se nettsider som er sensurerte, bruke nettbank og andre sider med personlig informasjon uten at noen kan stjele informasjonen og også til å kunne endre lokasjon for tilgang til f.eks. mediainnhold som normalt ikke er tilgjengelig der man befinner seg.

Er VPN sikkert?

Det første spørsmålet er om man velger en leverandør man stoler på. Det er mange seriøse leverandører og erfaringer rundt leverandører tar jeg ikke opp her. Så lenge man benytter en god leverandør er man i utgangspunktet sikker, men når det er sagt stilles det spørsmål om hva leverandører i enkelte land gjør hvis de havner i en situasjon hvor de opplever juridisk press fra myndighetene.

VPN kan blokkeres!

Enkelte nasjoner blokkerer VPN-trafikk slik at du ikke kan benytte dette. Eksempelvis har Kina i perioder blokkert VPN slik at det ikke har vært mulig å bruke. I hovedsak blir større og kjente leverandører av VPN-tjenester mest utsatt for blokkering. For mange store internasjonale selskap er VPN nødvendig for kommunikasjon mellom kontorene i ulike deler av verden, mens kinesiske myndigheter ser helst at tjenesten med å tilby dette skal leveres av kinesisk kontrollerte selskap.

Noe av det som ofte kan skje når myndighetene forsøker blokkere VPN er at tjenestene oppfattes som trege å koble opp. De fleste appene til de store leverandørene vil automatisk endre både protokoller og tilkoblingspunkt til nettadresser som ikke er blokkerte, men dette tar tid.

Lokasjon

En av fordelene med VPN er at de kan gjøre at brukers IP-adresse registreres på en nettside slik at man “befinner” seg et annet sted enn man er. Dette gir så tilgang til innhold som man normalt ikke kan ha mulighet til å se.

Eksempel på dette kan være at man for Google registreres til å søke fra Norge mens man egentlig befinner seg i Asia. Det man må være klar over er at nettlesere lagrer cookies slike at det ikke nødvendigvis umiddelbart blir endringer på resultat hvis man kobler opp med VPN.

Det man kan gjøre her er å lukke nettstedet -> slette cookies for nettstedet -> starte nettleser på ny. Vil gjerne anbefale bruk av inkognitomodus ved søk, noe som finnes i alle moderne nettlesere.

 

Mobile enheter:

For mange som er utenlands kanskje den viktigste delen å beskytte da man bruker mobil eller nettbrett hele tiden. Mange er ukritiske til å koble seg opp til gratis Wifi, mens dette er noe som virkelig er risikabelt med tanke på at noen med uærlige hensikter skal få tilgang til viktig informasjon. En ikke ukjent metode er å sette opp falske nettverk, gjerne med navn som gjør at de virker tilsynelatende uskyldige. Er man på en flyplass og ser “Airport Free Wifi” er det lett å anta at dette er flyplassens eget nett. Det er ikke alltid slik! Men, husk at også mobile enheter lett kan beskyttes med VPN. Det finnes egne VPN-apper akkurat som på stasjonære plattformer og de er lette å ta i bruk

 

Begrensinger:

Det er viktig å huske på at en VPN-tjeneste i nettleser ikke nødvendigvis beskytter apper på de mobile enhetene mot tilgang på trafikk. De fleste av disse er nok krypterte, spesielt tjenester av offentlig karakter og banker hvor sikker pålogging kreves. Men det anbefales å ikke ta noen sjanser på å kun sikre seg via nettleseren på disse enhetene, men benytte tjenester som f.eks. Nord VPN.

En del nettsteder og -tjenester vil ikke nødvendigvis gi ønsket resultat på grunn av at din enhet også gir lokasjon via GPS. Dermed betyr IP-adressen ikke noe og nettsted vet fortsatt hvor du er.

Egen VPN-tjeneste.

Mange har i dag gode internettlinjer hjemme og mange kapable rutere har muligheten til å sette opp egen VPN. Hvis man gjør dette vil man kunne ha en VPN-tjeneste uavhengig av noen eksterne leverandører og er helt sikker på at ikke noe informasjon om  nettrafikken din vil utleveres til noen 3.-part.

Den mest vanlige leverandøren av åpne VPN-løsninger som ofte er mulig å kjøre på egne rutere er Open VPN. Open VPN er forholdsvis lett å sette opp og gir deg gratis og sikker VPN. En utfordring med å sette opp egen VPN-server kan være at man ikke har fast ekstern IP-adresse hjemme, men dette kan løses via en DDNS, Dynamisk DNS. Vet å sette opp dette vil IP-adresse automatisk oppdateres ved endringer og man trenger kun huske f.eks hjemme.dyndns.com.

Beskytte seg selv

Uansett hvilke tiltak man tar med bruk av VPN og annet for både anonymisere seg selv eller andre årsaker er kanskje noe av det aller viktigste man gjør på nett å være kritisk til innhold. Ikke klikk på all slags linker. Mye av overvåkingen som man kan oppleve skyldes gjerne skript som uten brukers viten eller vilje installeres på enhetene. Det er viktig å sjekke for oppdateringer av både operativsystem og spesielt nettlesere. Andre apper er også viktige å holde oppdaterte. Bruker man antivirus så sørg for at også det oppdateres automatisk.

e-post er en ting som mange glemmer av å kryptere, mens de fleste e-postklienter kan bruke kryptert i stedet for åpne forbindelser. Innstillinger for dette får man fra leverandør av e-posttjenesten. Leser man e-post i nettleser har alle seriøse leverandører kryptert forbindelse.

HTTPS

Når man er inne på en nettside må man ta som utgangspunkt at man ALDRI sender personlig informasjon over sider som ikke er krypterte. Alle seriøse nettsider sørger for at forbindelse mellom bruker og nettleser er kryptert og det vises normalt med en hengelås foran link på adresselinje i nettleser. Det er dessverre en del falske nettsider i drift som forsøker stjele informasjon. Disse har gjerne kopiert kjente nettsider og se nøye på linker før informasjon sendes. Det er lett å lure øyet til å tro at man er på et riktig nettsted. Mange forsøker med f.eks. å kalle apple.com for apple.etellerannet.com.

Spørsmål

images.jpeg
2-3-1-20.jpg
cybersecurity-cloud-computing.jpg
cyber_security_abstract_wall_of_locks_pa
vpn.jpg

Populære VPN-tjenester

Nordvpn
NordVPN
Cyberghost
CyberGhost
ExpressVPN
ExpressVPN
ProtonVPN
Surfshark
Surfshark
privateinternetaccessVPN
PIA VPN
bottom of page